paardengedrag begrijpen

Paardengedrag begrijpen Workshop

Paardengedrag begrijpen is zo belangrijk als je op een fijne manier met je paard wilt werken! Ben je geïnteresseerd in wat je paard jou te vertellen heeft? Wat hij met zijn lichaamstaal zegt? Welke rol zijn karakter speelt?

Wat voor type paard heb je eigenlijk? Hoe kun je daar het beste mee om gaan? Wat is slim om te doen in de training en wat niet? Op welke manier kun je met spanning om gaan? Durft je paard initiatief te nemen? Staat hij ook open voor jouw suggesties?  En hoe duidelijk bén je eigenlijk met je lichaamstaal? 

Op dit soort vragen gaan we door middel van schriktraining elementen een antwoord vinden tijdens de workshop Paardengedrag Begrijpen. 

Als je het waarom begrijpt, wordt de hoe een stuk makkelijker!

Zeiltje en paardIk ben er van overtuigd, dat als je begrijpt waarom je paard doet wat hij doet, het veel eenvoudiger is om te weten hoe je daar mee om kunt gaan. Veel miscommunicatie ontstaat doordat wij de subtiele signalen missen. En omdat we onbewust signalen géven die we niet bedoelen. Dit kan onbedoeld verwarring, spanning of stress opleveren voor je paard.

Door goed te observeren  hoe je paard reageert op jouw lichaamstaal,  verschillende oefeningen of vreemde voorwerpen zoals een zeiltje, krijg je een heel goed beeld van hoe het met jouw paard gaat. Als je je bewust bent van je eigen lijf en je adem, zal de communicatie makkelijker verlopen. Er komt minder ruis op de lijn.

Hoe ziet de workshop er uit?

Voorafgaand aan de Paardengedrag Begrijpen Workshop vul je een vragenlijst in over je paard. Deze geeft al wat inzicht in zijn karakter. Niet om hem in een hokje te stoppen, maar om hem beter te begrijpen. Tijdens de workshop beginnen we met een stukje theorie, waar we onder andere in gaan op deze vragenlijst.

Als je het met je hoofd hebt begrepen, is het tijd om iets te doen om te zorgen dat je het ook met je lichaam begrijpt. Want dáár vindt de communicatie met je paard immers echt plaats.  Dus gaan we eerst de aandacht op ons zelf richten. Door oefeningen met je adem en lichaam ga je beter voelen wat je doet.

Vervolgens werken we steeds met twee paarden in het parcours. We laten de paarden kennis maken met vreemde voorwerpen, doen wat oefeningen met ze en observeren ondertussen gedrag en lichaamstaal.

 • paard en parapluHoe staan de ogen?
 • Wat doet de mond?
 • Hoe is de energie van het paard?
 • Hoe ziet het er uit en hoe voelt het voor de persoon die met het paard werkt?
 • Maakt het paard verbinding, of sluit hij zich wat meer af?
 • Hoe reageert het paard als je het initiatief bij hem laat?
 • Is er gedrag dat niet past bij het type paard of bij de rest van wat hij doet? Denk aan een paard dat eigenlijk heel erg meewerkend is, maar ineens een oefening niet wil. Wat kan daar de reden van zijn?
 • Heeft het paard spanning? En is deze primair fysiek of juist mentaal?
 • Welke invloed heeft de houding, energie en intentie van de persoon die met het paard werkt?

Door te kijken én zelf met één of meerdere paarden te werken, leer je om de subtiele signalen op te pakken. Je weet wanneer je een stapje verder kunt gaan met je paard, of wanneer je beter een stapje terug kunt doen. In alles wat we doen, blijft ook de aandacht op je eigen adem, gronding en balans.

Praktische informatie Paardengedrag Begrijpen workshop

 • Locatie: bij jou op stal
 • Datum en tijd: in overleg, weekenden zijn mogelijk
 • Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 6 (bij meer of minder, neem even contact op voor de mogelijkheden)
 • Duur workshop: circa 1,5 dagdeel (bijvoorbeeld van 10.00 uur tot 16.00 uur)
 • Kosten: €90 pp, reiskosten €0,19 per km

Meer weten of een datum inplannen? Je kunt me bellen op 06-53240214 of mailen naar jolien@paardenfeest.com