Ontspanningsmassage voor paarden

Ontspanningsmassage voor paarden wat zijn de voordelen?

Ontspanningsmassage voor paarden, hoe werkt dat en waarom zou je het gebruiken? Deze vorm van massage is ontstaan tijdens mijn reguliere sportmassages. Ik merkte dat een gewone sportmassage voor een deel van de paarden al “te veel” was. Ze werden onrustig, soms zelfs boos. Dit kan allerlei redenen hebben. Maar ik merkte dat ik door mijn technieken aan te passen en nóg beter naar het paard te luisteren, ik bijzondere resultaten bereikte. Paarden gingen zélf mee helpen, of hun lijf stretchen. Ze waren beter benaderbaar en relaxter tijdens het rijden. Ook voor paarden die met pensioen zijn of geblesseerd, is dit een perfecte massage vorm.

Waarom een ontspanningsmassage voor paarden?

Paardenmassage ontspanningEen ontspanningsmassage voor paarden heeft voor mij als belangrijkste doel dat het paard zich bewuster wordt van zijn lijf en durft te ontspannen. Omdat een paard alleen maar kan leren als hij ontspannen is. Dat heeft te maken met hoe het zenuwstelsel werkt. Is een paard ontspannen, dan staat hij open om te leren. Is je paard gespannen of gestrest, dan is hij bezig met overleven. Je begrijpt waarschijnlijk wel dat een mooie gedragen, gecontroleerde galop, geen onderdeel uitmaakt van zijn overlevingsstrategie. Als een paard blokkades heeft, zowel fysiek als mentaal, kan dit er voor zorgen dat het zenuwstelsel constant in die gespannen modus staat. Het paard is dan minder ontvankelijk voor jouw hulpen tijdens het rijden. Of zelfs gewoon als je er naast staat. Tijdens een ontspanningsmassage ga ik op zoek naar blokkades en nodig ik het paard uit te ontspannen.

Wat zijn de effecten van een ontspanningsmassage voor paarden?

Tijdens deze massage werk ik toe naar meer ontspanning in  je paard. Dat kan mentaal zijn, maar ook fysiek. Meestal is het een combinatie. Wat kun je merken na afloop?

 • Een meer open en alerter paard
 • Je paard heeft meer bewustzijn van zijn lijf, waardoor het rijden makkelijker gaat
 • Je paard is minder rillerig en schrikkerig
 • De communicatie met je paard gaat makkelijker

Afhankelijk van hoeveel spanning je paard heeft, zijn meerdere behandelingen nodig. De eerste keer moeten paarden vaak heel erg wennen. Je ziet de keer erna vaak al veel verschil. Meestal zijn drie behandelingen vlak na elkaar genoeg.

Voor welke paarden is deze massage vorm geschikt

Eigenlijk voor alle paarden, maar voor sommige paarden is deze vorm extra geschikt. Je kunt denken aan:

 • Gepensioneerde paarden. Omdat zij niet meer gereden worden, voel je niet meer hoe ze hun lijf gebruiken. Op zich is het prima dat een paard zijn lijf gebruikt zoals het voor hem goed voelt. Maar je ziet ook vaak dat als een paard eenmaal ergens compenseert, hij dit niet zelf herstelt. Ook als de compensatie misschien niet meer nodig is. Zo krijg je onnodige eenzijdige belastingen en slijtages. En dat is zonde!
 • Geblesseerde paarden. Vaak staan geblesseerde paarden veel stil. Dan is wat extra aandacht voor het lichaam fijn. Bovendien kan de blessure er voor zorgen dat een paard zichzelf scheef gaat belasten, ter compensatie van de blessure. Zeker als je van plan bent om weer te gaan rijden, kan een ontspanningsmassage heel goed zijn om je paard zo goed mogelijk in conditie te houden.
 • Paarden die heel nerveus zijn, snel boos reageren, lichamelijk contact moeilijk kunnen verdragen of bijvoorbeeld schieterig bij het rijden. Aan dit soort gedrag ligt meestal ook een fysieke oorzaak aan ten grondslag. Die zul je dus óók moeten oplossen. Maar om het paard daarna weer te leren dat zijn lijf ok is, en dat hij er van alles mee kan, daarvoor kan een ontspanningsmassage voor paarden heel nuttig zijn.

  Massage gepensioneerd paard
  Bear van bijna 30 is met pensioen en genoot enorm van alle aandacht voor zijn lijf!

Kosten en afspraak maken

Wil je weten of deze massagevorm wat voor jouw paard is? Je kunt me altijd bellen voor meer informatie of om een afspraak te maken. Doorgaans zijn drie behandelingen van circa 45 minuten genoeg. Deze plannen we dan binnen drie weken, voor een optimaal effect.

 • Kosten: €50 per behandeling
 • Reiskosten: €0,19 per km vanaf 3543 ED (Utrecht). Bij meerdere paarden kunnen de voorrijkosten gedeeld worden
 • Telefoonnummer: 06-53240214
 • Mail: jolien@paardenfeest.com 

Gerelateerde informatie:
Workshop ontspannen paard >